Ton Schenk Fotografie

Met het oog op de Veluwe

menu

Print 

Print Hoe leuk is het om als fotograaf de foto's die je maakt zelf uit te printen!


Het geeft je in ieder geval veel voldoening wanneer je het hele proces van fotograferen bewerken en printen zelf in de hand hebt en het uitprinten van je digitale fotobestand niet hoeft uit te besteden aan een digitale printservice. Je hebt er tenslotte veel tijd en energie in gestoken om een mooie en aansprekende foto te maken en deze zo bewerkt dat je tevreden bent over het uiteindelijke resultaat en als fotograaf wil je dit resultaat natuurlijk ook graag terug zien in een fraaie fotoprint.


Maar er zijn toch nog wel fotografen die hier huiverig tegenover staan om zelf te gaan printen onder het mom van het is allemaal zo'n gedoe dat kleurenmanagement en het werken met icc profielen, maar in de praktijk valt dit eigenlijk best wel mee. Zo zijn er een paar dingen waar je absoluut rekening mee moet houden voordat je een digitaal bestand op een beeldscherm gaat bewerken. Voor print en voor fotobewerking in het algemeen is het van belang dat het scherm is gekalibreerd om consistente kleuren te krijgen die aan de standaard norm voldoet. Ton gebruikt voor het kalibreren van zijn 27 inch IMac beeldscherm de X-Right i1 Studio waarmee hij o.a ook kleurprofielen voor zijn inkjetprinter mee kan maken. Ook is het van belang wanneer je het fotobestand gaat bewerken en dit uit wil gaan printen je de helderheid van het beeldscherm niet op 100% zet maar dit terug zet naar 50% of 40%. Als je namelijk het fotobestand bij een beeldschermhelderheid van 100% bewerkt dan wordt het fotobestand te donker wanneer dit wordt geprint en dat is zonde van het fotopapier en de verbruikte inkt.


Wanneer je het digitale fotobestand in bijvoorbeeld Photoshop of Lightroom naar eigen smaak en tevredenheid hebt bewerkt is het aan te raden om dit bewerkte fotobestand met een softproof copy in de bewerkings module te vergelijken. Meestal moet er in de softproof versie een aanpassing worden gemaakt ten opzichte van het correct bewerkte bestand om dit zo nauwkeurig mogelijk te benaderen. De mate van deze softproof bewerking hangt trouwens ook af van het soort fotopapier en het daarbij behorende icc profiel. Deze fotopapier icc profielen zijn overigens gratis te downloaden bij de fabrikant zoals Canson, Hahnemühle, Canon en Epson. Als je na de softproof bewerking van het fotobestand tevreden bent dan kan het printen uiteindelijk beginnen.


Er zijn vele merken en soorten inkjetprinters in diverse prijsklasse. Ton print zijn bewerkte fotobestanden uit via Canon's Professionele Print en Layout software op een Canon Image Prograf Pro 1000 inkjetprinter welke gebruikt maakt van het Lucia Pro 12 inktensysteem en t/m A2 formaat kan printen. Voor Canon inkjetprinters wordt een printresolutie aanbevolen van 300 dpi terwijl Epson 360 dpi aanbeveelt.

Stel voor je het fotobestand gaat printen het gewenste papierformaat in welke afhankelijk is van de grote waarin je de foto wilt gaan uitprinten bijvoorbeeld A3 of A4 formaat en stel tevens het icc profiel in dat voor dat merk en specifieke fotopapier van toepassing is. Als je via Photoshop of Lightroom print is het belangrijk dat je in de printmodule insteld dat Photoshop of Lightroom de kleuren beheert en stel daarbij het bijpassende fotopapier icc profiel in en schakel de kleuren worden beheert door de printer uit. Het uiteindelijke resultaat is een fotoprint die de werkelijkheid van het bewerkte fotobestand zo dicht mogelijk benadert. 


Wanneer de fotoprint is geworden zoals je dat zelf had voorgesteld dan geeft dat veel voldoening wanneer je het fysiek vast kunt houden van dichtbij kunt bekijken en vanuit verschillende invalshoeken kunt beoordelen, je hebt er tenslotte veel tijd en energie in gestoken om de foto te maken en het uiteindelijke resultaat terug te zien op een groot formaat print die je als sieraad in een mooie lijst met passe partout aan de muur kunt hangen. Maar voor het best mogelijke resultaat en daar gaat Ton tenslotte voor maakt hij zelf printer kleurprofielen aan voor de betreffende papiersoorten die hij gebruikt. De kleuren zijn op deze manier van werken perfect in overeenstemming met elkaar wat betreft camera beeldscherm en printer en is het WHAT YOU SEE IS WHAT YOU GET en dat vertaald zich in een sublieme inkjetprint waar je lang en met veel plezier naar kunt kijken. 

Zo creëer je zelf het hele proces van het maken van een aansprekend beeld tot de verwerking naar de uiteindelijke fotoprint waar je ook tevreden over kunt zijn want je hebt er zelf je eigen voorkeuren zoals licht kleurintensiteit en scherpte in kunnen reproduceren.


Het is uiteindelijk toch mooier dan het digitale plaatje op je beeldscherm.


Stuur e-mail* Invoer verplicht