Ton Schenk I Fotografie

menu

Uitgelicht 

Uitgelicht


Het bokje is vooral tijdens de schemering en 's nachts actief. Overdag kun je hem alleen waarnemen als hij wordt opgejaagd vanuit zijn schuilplaats. Anders dan zijn zustersoort de watersnip vliegt hij laag over de grond op zoek naar een nieuwe schuilplek enkele meters verder weg. Het bokje is geen schuwe vogel. Vaak blijft hij in zijn schuilplaats zitten als mensen op enkele meters afstand passeren. Hij wordt dan meestal niet opgemerkt. Zijn voedsel bestaat uit wormen, slakken, insecten, maar ook uit kleine plantendeeltjes. Dit exemplaar liggend op het ijs heeft de koude winter niet overleeft. Het laat nu de schoonheid zien van de fraaie vleugeltekening die zo kenmerkend is voor dit kleine snipje.


 

Uitgelicht


Op 11 augustus 1995 woede er op de Veluwe nabij het Caitwickerzand een grote natuurbrand waarbij vele hectaren bos in vlammen zijn opgegaan, voornamelijk grove dennen. Grote oppervlakten korstmossen en fraai jeneverbes struweel is hierbij door de vlammen vernietigd waarbij ook veel nestgelegenheid voor staartmezen, roodborsten en andere bosvogels verloren is gegaan. Op de foto zijn de zwart geblakerde grove dennen te zien waarvan het meeste schors al van de dode stam is gevallen. Maar de natuur hersteld zich wonderbaarlijk snel en na verloop van tijd was er al weer sprake van de eerste ondergroei in de vorm van jonge dennenopslag, loofhout en grassen.


 

Uitgelicht


Het Houtdorper en Speulderveld zijn fraaie heideterreinen op de Veluwe en het zijn eigenlijk van oudsher cultuurlandschappen. Zonder ingrijpen van de mens zouden deze terreinen hier niet zo zijn ontstaan. Om de heidevelden te behouden moet er actief beheerd worden. Dit kan mechanisch door de heide te maaien te plaggen of te chopperen maar het kan ook op een natuurlijke manier in de vorm van begrazing door bijvoorbeeld geiten, schapen en runderen. Deze roodbonte jongvee runderen zijn ingezet om het hele jaar rond het Houtdorper en Speulderveld te begrazen en worden mondjesmaat bijgevoerd door de desbetreffende eigenaar.


Stuur e-mail



* Invoer verplicht