Ton Schenk I Fotografie

Printen 

Printen

VEEL FOTOGRAFEN VINDEN HET MAAR EEN GEDOE ... MAAR ... !!


Het professioneel printen van je foto's verrijkt je afbeeldingen door de toevoeging van een extra dimensie, iets wat schermen niet kunnen bieden. Daarnaast kan het printen van je foto's zakelijke voordelen bieden, zelfs in het digitale tijdperk. Prints kunnen worden verkocht, tentoongesteld in galerijen, ingezonden voor wedstrijden en meer. Miljoenen afbeeldingen en video's worden dagelijks alleen al op Instagram gepost en velen daarvan zijn met de smartphone genomen en worden kort bekeken op de schermen van mobiele apparaten. Op deze manier wordt fotografie onvermijdelijk gedevalueerd, maar dan besef je ook des te meer dat afzonderlijke prachtig geprinte afbeeldingen dan een waardevol contrast bieden met de overvolle feeds van sociale media.

Niemand hangt sociale media aan de muur. Het is de enorme hoeveelheid content die elke maand, elke minuut, elke seconde wordt uitgestort waardoor print zoveel specialer wordt. Een print is tastbaar en persoonlijk en bij een print is de kwaliteit al meteen duidelijk. Ik heb mensen prints overhandigd en het was indrukwekkend om hun reactie te zien.In tegenstelling tot de vluchtige ervaring van afbeeldingen op een scherm, begrijpen mensen dat een kwaliteitsprint van een foto je altijd bijblijft.Om professionele kwaliteit en meer creatieve controle over je geprinte foto's te krijgen, is het wellicht tijd om te upgraden naar een Pro-fotoprinter om je eigen prints te maken. Ton onderstreept het belang van kwaliteit. Als fotograaf realiseer je je dat de beste kwaliteit nodig is met een volledige controle over hoe de afbeelding wordt geproduceerd en dan is een professionele printer een must.

Zelf printen kan lastig lijken en er zijn zo veel opties beschikbaar dat het makkelijker kan lijken om het uit te besteden. Op de lange termijn kan dit echter duur en tijdrovend zijn, vooral naarmate je eisen strenger worden. Uitbesteden kan duur zijn en je hebt niet dezelfde controle. Vaak komt het resultaat van het lab niet helemaal overeen met wat je op je scherm ziet. Voor zijn eigen printworkflow werkt Ton met originele RAW-fotogegevens. Zo heeft hij zelf maximale controle tijdens het bewerken. Dit is de beste manier om prints te produceren met de kleuren en details die jezelf voor ogen had. Pas wanneer fotografen een print van de beste kwaliteit moeten leveren met een zeer precieze kleurenreproductie, overwegen ze om zelf controle te nemen over het printproces.

Degenen die een Pro-level fotoprinter nodig hebben, willen prints van het hoogste niveau leveren en hebben behoefte aan een toegenomen levensduur en nauwkeurigheid van de prints. Fotografen moeten wellicht hun prints verkopen of leveren aan tentoonstellingen, galerijen of wedstrijden. Ze moeten dus kunnen vertrouwen op de kwaliteit en levensduur. Door het printen zelf in handen te nemen, wordt het eindproduct ook persoonlijker. Het allerbelangrijkst is dat een print laat zien wat de fotograaf in eerste instantie vastlegde met zijn of haar ogen of camera en hoe hij of zij wilde dat de afbeelding door anderen zou worden gezien. Om dit te bereiken is het altijd het beste om zelf controle te hebben over het printen en om een fotoprinter te gebruiken die prints van hoge kwaliteit kan leveren.

Canon's Print Studio Pro-plug-in is de perfecte schakel tussen je afbeelding en de uiteindelijke print. Met deze unieke software speciaal ontworpen voor Canon Pro-fotoprinters kun je de afbeelding finetunen. Zo krijg je heel gemakkelijk fotoprints van professionele kwaliteit. Met Print Studio Pro krijg je een live preview van je uiteindelijke print en zie je hoe deze afhangt van de media of papiersoort. Hiermee krijg je meer controle over de productie van een print.

Een van de grootste potentiële problemen die mensen ondervinden wanneer ze voor het eerst zelf printen, is dat wat je op het scherm ziet niet overeenkomt met wat je op papier ziet. Dat heeft twee redenen. De eerste reden is kleurtemperatuur, als je scherm te koel (blauw) of te warm (geel) is. De tweede reden is het helderheidsniveau. Als bijvoorbeeld het scherm heel helder staat ingesteld, kan je print heel donker uitvallen. Daarom is het heel belangrijk om je scherm te kalibreren. Idealiter zorg je ook voor goed kleurbeheer in je end-to-end workflow, van camera tot printer. Je kunt dat heel eenvoudig en redelijk goedkoop doen met een kalibratieset. Je kunt ook investeren in een kleurbeheersysteem op professioneel topniveau. Hiermee kun je op maat gemaakte camera, beeldscherm en printerprofielen creëren. Je bereikt zo de meest accurate en consistente kleurkalibratie en profilering van de opname tot de weergave en de print. Dit is een van de grootste voordelen van professionele prints ten opzichte van het bekijken van foto's op een scherm. Ik heb geen controle over de schermen van andere mensen. Maar ik heb wel de controle over de helderheid en de kleurtemperatuur op een print. En ik weet dat als ik iemand een print geef, deze ook precies laat zien wat ik wil laten zien.

Een hoogwaardig kleurbeheersysteem is niet goedkoop, maar het kan de investering waard zijn als je van plan bent vaak te printen. Je bespaart tijd en duur papier, omdat je niet steeds testprints hoeft te maken. Eigenlijk bespaar je dus geld, papier en tijd dankzij zo'n workflow met kleurbeheer. Het is erg belangrijk. De aanvankelijke investering in een printer valt uiteindelijk dus mee. Zelfs als je nog geen uitgebreid kleurbeheersysteem in je workflow nodig hebt, kan een professionele fotoprinter een slimme investering zijn.

De imagePROGRAF PRO-1000 is geweldig, want hij neemt maar weinig ruimte in op een bureau en levert toch een volledig A2-formaat met dekking van rand tot rand. Hij is voordelig in gebruik omdat de inktcartridges groter zijn en hij relatief snel is. Als je jouw eigen prints wil gaan verkopen, is de imagePROGRAF PRO-1000 absoluut de juiste keuze wat betreft schaalvoordelen. Een enkele print is relatief goedkoop om te produceren als je bedenkt wat je eraan kunt verdienen.

En zeg nu zelf een mooie zelf uitgeprinte en ingelijste kleuren of zwart wit foto aan de muur is toch veel mooier dan een digitaal plaatje op je scherm. Je hebt er heel je ziel en zaligheid in gelegd bij het maken van de foto, de nabewerking, tot het uiteindelijke uitprinten met de juiste instellingen. Dat maakt dat de print jouw eigen stempel heeft meegekregen en je niet afhankelijk hebt hoeven zijn van een fotolab dat nooit het resultaat zal kunnen behalen wat jezelf voor ogen had.

Je kunt een print fysiek in de hand houden en het vanuit verschillende standpunten bekijken en beoordelen.


DAT GEEFT EEN TEVREDEN GEVOEL ... !


Stuur e-mail* Invoer verplicht
Website by Folibee